Nysgerrig på Z-Health

Hvis du er lidt nysgerrig på den måde jeg griber træning med Z-Health an, så kan du læse med her.

Til at begynde med koncentrerer jeg mig på basisøvelser som udvikler sig til cirkelbevægelser og 8-taller, hvilke er mere komplekse bevægelser med hensyn til den koordinering der sker bland andet i din lillehjerne. Lillehjernen (Cerebellum) har en stor opgave i at sørge for at din krop arbejder sammen, dvs. all koordinering gennem kroppen.

Hver gang din frontallap sætter en bevidst bevægelse i gang, så er lillehjernen hele tiden med og ”tjekker” om bevægelsen gennemføres som ønsket. Lillehjernen sender information tilbage til den forreste del af hjernen og beder om en bedre bevægelse, mere præcis udførelse, en balanceret og flydende bevægelse, mere korrekt bevægelser, en mere afspændt bevægelse. Øvelse gør mester.

Blå farve representerer frontallappen og den lyserøde i bunden er lillehjernen, som man har kun kan se lidt af.

Når du for eksempel bliver bedt om at lave en cirkel med din arm, så kontrollerer lillehjernen bevægelsen. Den kan spørge dine øjne om din bevægelse ligner en cirkel. Hvis du lukker dine øjne venter hjernen på en masse impulser og information fra kroppens celler i led, muskler, bindevæv og nerveforbindelser for at udføre cirkelbevægelsen.

Det er alle disse forbindelser jeg fokuserer på når jeg planlægger min undervisning. At bevæge alle dine led så at cellerne i leddene og forbindelserne fungerer. Man kan tænke på træningen som at oprette et kort over kroppen:

Er du til de ældre typer af kort i papir 😉 så starter du måske med at kikke på et oversigtskort. På den næste side kan du se detaljerne. Hvis du har spildt kaffe på en side eller papiret er gået i stykker, så er det sværere at finde vej med hjælp af kortet. Så træningen prøver at sætte kortet sammen igen og måske fylde vejene ind med nye strejer der hvor der er spildt kaffe.

Er på Google Maps så kan du se en oversigt at jorden, en verdensdel, et land, store veje og mindre veje og stige efterhånden som du zoomer ind. Mister du forbindelsen med nettet eller bare med en satellit så passer koordinaterne ikke længere, og det bliver mere besværligt at finde vej. Hjernen vil gerne have så mange satellitter til at sende information som muligt, så at informationen fra kroppen kan samles og koordineres til et så præcist billede som muligt.

  • Så jeg vil invitere dig til at bevæge dig og give dig mulighed for at restaurere bevægelser som over tid måske har blevet glemt:
  • Jeg vil også give dig mulighed for at skabe nye friske forbindelser med at tilbyde nye bevægelser, dvs. oprette nye neurale forbindelser.
  • Det kan også være at du finder ud af at din krop gennem årene har oprettet uhensigtsmæssige kompensationer. Ved at opdage disse, kan du forme kroppen på ny.

Vi former os hele livet gennem den plasticitet som hjernen og kroppen har. Det gælder bare om at være opmærksom, holde netværket i gang og have en tro og et håb om at forandring kan ske.

Use it or loose it 😊

Følg mig på:

Lyt Til Din Krop