Tanker om træning og vaner

Jeg fandt nogle ting jeg skrev ned i efteråret 2021, som stadig er meget relevant.

Er du nysgerrig?
Har du lyst til at lære noget nyt?
Kan du tænke dig at træne lidt anderledes?

Min målgruppe er oftest voksne, modne mennesker som har lyst til at bevæge sig, eller har brug for en hjælpende hånd for at bevæge sig i hverdagen.

Jeg arbejder intuitivt når jeg underviser, men bygger min undervisning op på et stærkt fagligt fundament og erfaring.

Jeg er selv nysgerrig og jeg har hele tiden lyst til at lære noget nyt, og jeg øver mig på at ting kan laves på en anderledes måde.

Jeg har en bunke af grundbevægelser som jeg har taget til mig gennem årene fra forskellige uddannelser, workshops og via inspiration fra bøger, YouTube og de sociale medier.

Fra grundbevægelserne skaber jeg i min undervisning noget genkendeligt, men altid med en ny twist, gerne en ny måde at forklare ting på eller måske bare at trække vejret anderledes.

Jeg bruger hjernen og nervesystemet som base for min træning, I stedet for at kun tænke muskeltræning. Hjernen tager hele tiden, hele døgnet, ind information fra kroppen og sine omgivelser. Hjerne tolker disse informationer og input, tager beslut og hvordan signalerne skal sendes videre, og skaber en output – en tilstand i krop og sind, en følelse i nuet.

Hvert lille øjeblik er et unikt øjeblik, en unik tilstand som hele tiden forandrer sig. Du kan hele tiden være med og forme dette øjeblik med en bevidst handling. Det begynder med din opmærksomhed. Opmærksomhed på vanen, hvordan du bevæger dig, hvad du siger, hvad du tænker.   

Hvorfor træner du?

Jeg er ikke afhængig af at træne. Jeg er ikke vild med at træne bare for at være i form, med jeg er vild med bevægelse og har gennem min yogauddannelse og arbejde som yogalærer integreret yoga med nærvær og mindfulness i min hverdag. Jeg bevæger mig fordi det føles naturligt for mig og jeg laver det som jeg syntes er sjovt.

Jeg er ikke vild med at løbe, men jeg kan. Jeg er ikke vild med at cykle, men jeg kan. Jeg er ikke i specielt god form, men jeg bliver ved med at løbende bevæge mig, og min krop fungerer bedre og bedre som tiden går. Det er rart når det ikke er noget i krop og sind der holder mig tilbage til at gøre det jeg har lyst til.

Jeg har altid kunnet at lide at danse og jeg har gennem alle mine barndomsår trænet gymnastik. Jeg havde nogle dejlige venner at træne med. Når jeg nu tænker efter, så er det også noget særligt når du har øvet dig over tid og pludseligt kan mestre en øvelse 😊.

Så når jeg i efteråret 2019 begyndte at træne Capoeira – en form af brasiliansk kampdans – så fandt jeg nye bevægelsesmønstre gennem kroppen. Jeg blev nysgerrig og fortsatte at komme til træning en gang per uge. Nogle ting er svære, nogle ting er hårde og besværlige, men langsomt så bliver bevægelserne lagt ind i hukommelsen og bliver til vanemønstre. Nye ting tager en enorm mængde af ekstra energi, men jeg blev hjulpet på vej af de søde mennesker jeg mødte til træning.

I efteråret 2022 begynte jeg på et hip-hop hold sammen med min 18 årige datter. Jeg elsker virkelig at danse. Igen mødte jeg nye bevægelsesmønstre hvor hjernen virkelig kommer på arbejde. Særligt eftersom jeg i mange år har praktiseret langsomme bevægelser til yoga, men dans har et helt andet tempo.

For nylig har jeg været på ski. Når jeg står på ski har det gennem årene været med familie og venner, eller i en gruppe som med Skiklubben Hareskov. Også her som skiinstruktør handler det om bevægelsesglæde, glæden at være sammen, lære at stå bedre eller mere komfortabelt på ski og hygge sig i skibakkerne.

Den socialt aspekt af at træne har tidligere ikke varet så tydelig for mig, som den er nu. Nu kan jeg se at jeg gennem mit liv aldrig har været særlig god til at træne hjemme. En enkel løbetur måske, men træning for mig er åbenbart noget socialt. Jeg er nødt til at have en aftale. Enten står jeg selv som underviser, eller så følges jeg med en anden. Mødet med mennesker og træning i en gruppe skaber en særlig stemning. 

About Annika Johansson

For mig handler livet om at gøre det du har lyst til, uden at kroppen sætter nogle begrænsninger. Ved at lytte til min krop kan jeg sætte tempoet op når jeg har brug for det og sætte tempoet ned når der er brug for det. Når jeg bevæger mig gør jeg det af glæde og mit hjerte smiler.